Lucruri pe care nu le stiai despre interfon
Treci pe langa el in fiecare zi si totusi nu ii acorzi niciodata mai mult de cateva secunde de atentie. A devenit un obiect atat de comun si de obisnuit incat nu te gandesti niciodata de unde provine, a cui a fost ideea de a inventa asa ceva si mai cu seama, nu realizezi cat de mult inseamna pentru siguranta familiei tale.
Daca inca nu ti-ai dat seama despre cine vorbesc atunci iti dau un indiciu: nu poti deschide usa blocului sau poarta casei daca nu ai cartela de acces sau daca nu cunoscti pe cineva din interior.
Da, asa este, este numit interfon. Acest obiect mic si, aparent, neimportant care reprezinta punctul dintre lumi in societatea noastra. Punctul dintre intimitate si societate este delimitat cu ajutorul interfonului care tine la distanta cele doua paliere ale vietii.
Cu toate ca acum nu pare atat de important, interfonul a fost folosit pentru prima data cu alt scop, nu cu cel pentru care il folosim azi. Spre exemplu, interfonul a fos inventat inainte de anii 1900, prin 1894 mai exact, in tara tuturor posibilitatior, si se folosea pentru comunicarea intre departamentele unei companii.
Pe intelesul tuturor ar fi un fel de walkie-talkie diferenta fiind ca nu era mobil, ci fix, stand pe birou, la fel ca si telefonul. Astfel angajatii companiilor mari nu trebuiau sa mai umble de colo colo transmitand mesaje, ei avand posibilitatea sa comunice prin interfon. A fost patentat prima data ca si aparat de comunicare la nivel interior al cladiriide catre gigantul Kellogg’s, tot in acelasi an.
Abia in anii 50, situatia acestui aparat revolutionar avea sa se schimbe si mai mult, devenind un fel de gardian pentru blocurile din orasele aglomerate. Avea sa mijloceasca accesul in cladiri, dand astfel un control mult mai mare locatarilor, asupra cladirilor in care locuiau.
Cu siguranta ai auzit de interfon video, nu doar audio si probabil ca si ai printre cunostintele tale vreun prieten care si-a instalat interfon video recent. Dar cred ca nu stiai ca de fapt aceasta functie a interfonului nu este chiar “de ultima generatie” pentru a fost prima data incorporata in structura interfonului tocmai in 1982.
Sigur, intre timp atat calitatea imaginii cat si a sunetului s-au imbunatatit semnificativ, insa ideea este destul de veche.
Aceasta tehnologie nu s-a oprit aici, pentru ca acelasi sistem mai are o aplicabilitate cel putin la fel de utila. Aceea de a monitoriza copiii, in special bebelusii. Acele emitatoare asezate in camera copilului pentru a tine sub observatie bebelusul, au devenit un “must” pentru mamicile secoului XXI, aceste aparate permitandu-le sa isi faca treaba prin casa si sa aiba grija de copii in acelasi timp.
Iata cum o idee veche de peste 100 de ani are un impact atat de mare asupra noastra si in prezent. De la gardianul electronic de la usa blocului sau de la poarta pana la videointerfonul anilor 2000, utilitatea sa a crescut tot mai mare devenind astazi un aparat indispensabil pentru viata sociala. Sau mai bine zis pentru a putea separa viata sociala de cea personala.